ISBN 978-83-7864-079-0
Oprawa twarda
Liczba stron: 208
Wymiary: 170 x 240 mm
Rok wydania: 2020
Cena: 49,90 zł
Spożywanie prawdziwej czekolady jest zalecane ze względu na wspaniałe bogactwo występujących w niej mikroelementów, minerałów, witamin i polifenoli.
Książka „Jak leczyć się czekoladą” autorstwa prof. medycyny Henriego Joyeux i mistrza czekoladnictwa Jeana Claude’a Bertona jest prawdziwą encyklopedią wiedzy o czekoladzie, dzięki której poznajemy:
- pochodzenie i historię magicznego owocu drzewa kakaowego, zbieranego w lasach tropikalnych, skąd został sprowadzony do Europy przez odkrywców Nowego Świata;
- zalety czekolady, popularnej wśród rdzennej ludności Ameryki i bardzo szybko docenionej także na wielkich europejskich dworach królewskich, a nawet w Watykanie;
- porady zdrowotne;
- rytuał przygotowania i picia czekolady oraz właściwości aromatyzujących ją naturalnych dodatków;
- sposób wyrobu czekolady, w tym czekolady organicznej;
- szczegółowe informacje na temat czekoomegi, czyli czekolady z dodatkiem dobroczynnych kwasów tłuszczowych omega, znacząco wzmacniających walory odżywcze czystej czekolady.
Autorzy doradzają też jak nauczyć się odróżniać prawdziwą czekoladę od jej licznych podróbek.
Obowiązkowa lektura, nie tylko dla medyków!
Autor: prof. Henri Joyeux, Jean Claude Berton
Zajrzyj do książki: